PETICIJI PROTI IZGUBI 10.000 DREVES ZARADI HE NA MURI!

Deset tisoč zdravih dreves ob reki Muri pri Gradcu bi naj posekali z namenom gradnje 5-kilometrskega osrednjega zbiralnika padavinskih voda, mnoga stara med 50 in 100 leti ter visoka do 20 metrov.

Zbiralnik je “potreben” zaradi jezu in hidroelektrarne (Murkraftwerk), ki je trenutno v procesu gradnje dolvodno od centra Gradca. A nova HE je maček v žaklju. Avstrija ima dovolj električne energije. Nacionalna zmogljivost proizvodnje električne energije je 23 GW, od česar je 12 GW trajnostne. Vrh porabe v zimskem času je le 10 GW. Med zimo, ko je tok reke počasen, nova HE proizvede le 4 MW, kar je enako 2-3 mlinom na veter.

Z vsakim posekanim drevesom Gradec spodkopava lastne uredbe za zaščito dreves, ki poudarjajo, kako pomembna so drevesa za lokalno in globalno podnebje, biodiverziteto, estetiko in javno dobro počutje. V 21. stoletju ne more biti upravičeno, da se izbriše kvadratnemu kilometru enako področje gozda v območju velemesta – ne glede na razlog.

Trajnostni, učinkoviti viri energije so nujno potrebni za omilitev podnebnih sprememb. Projekt, ki trajno spremeni ali uniči ekosistem ni ne “zelen” ne “trajnosten”. S posekom gozdu se ne rešuje podnebja!

To nezaslišano uničenje narave je mednarodni škandal in ga je treba zaustaviti. 10.000 dreves, veliko število živali in rastlin, ki so odvisne od njih, ter ekologijo prosto tekoče reke Mure je treba ohraniti za bodoče generacije.

Poziv županu Gradca: Ne posekajte 10.000 dreves!

Podpišite peticiji in ju delite med znance, prijatelje, družino:

Peticija naslovljena naSiegfried Nagl, župan Gradca, Avstrija: Ne posekajte 10.000 dreves!

Peticija naslovljena na Rimokatoliško cerkev: Dvignimo glas proti uničenju okolja in narave ob elektrarni na Muri v Gradcu

Za dodatno razlago obiščite internetno stran:
rettetdiemur.at
murxkraftwerk.at