VABILO: BITKE ZA REKE NEKOČ IN DANES, PRIMER MURE IN DONAVE

Vabimo vas na filmski večer: Upor na Donavi,
Bitke za reke nekoč in danes – primer Mure in Donave, v organizaciji študentskega društva ISKRA

9. novembra 2017
ob 20. uri
v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani

Bitke za reke nekoč in danes, primer Mure in Donave, © by Študentsko društvo ISKRA

Na filmskem večeru si bomo ogledali dokumentarni film Upor na Donavi, režiserja Roberta Eppla, ki prikazuje, kako zahteven je lahko boj za ohranitev rek in osnovnih človekovih pravic, ko pravna država odpove. V Avstriji so leta 1984/85 potekali množični protesti za preprečitev gradnje hidroenergetskega jezu na Donavi, Hainburg pri Dunaju. Danes je to območje razglašeno za nacionalni park in biosferno območje Donau-Auen, ki ščiti Dunaj pred poplavami.

Tematika je pomembna predvsem v luči današnjih bitk za reke v Sloveniji, kjer izstopa reka Mura. Ta je še zadnja slovenska velika nižinska reka, ki ni pregrajena s hidroenergetskimi jezovi. Zaradi izjemne biotske raznovrstnosti, katere ohranjanje je nacionalnega in mednarodnega pomena, je razglašena za območje Nature 2000 ter je del predlaganega Unescovega petdržavnega biosfernega območja Mura–Drava–Donava, poznanega tudi kot evropska Amazonka. Nominacijo slovenskega dela Mure za biosferno območje je lani (19. 10. 2016) podprla tudi vlada. Kljub temu pa ji grozi uničenje s hidroenergetskimi jezovi, kar bi pomenilo nepopravljivo uničenje narave in okolja, posledice pa bi najbolj čutili lokalni prebivalci.

Po ogledu filma nam bo Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje Rešimo Muro in predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije, predstavila trenutno situacijo glede hidroelektrarne Hrastje-Mota in negativne vplive predvidenih posegov na reki Muri. Na koncu pa bo boj za Muro navezala na dokumentarec Upor na Donavi ter spregovorila o aktualnosti upora na Donavi za trenutne in nadaljnje boje za slovenske reke.

Po pogovoru sledi sproščeno druženje ob kozarcu vina in prigrizkih.

Se vidimo!

Facebook: Dogodek je objavljen tudi na Facebook strani