IZ POZABE: ZGODBA O PREKMURSKEM ROBINZONU

Avtorica: Sabina Šajher

Reka Mura je bila vedno (in še zdaj) zelo pomembna za lokalno prebivalstvo, saj je ob visoki revščini mnogim družinam zagotavljala preživetje. Na njo so vezane tudi družinske zgodbe lokalnih prebivalcev.

Družina mojega dedija, očeta moje mame, je živela in še danes živi ob rokavu reke Mure (cca 50m stran) v Osredku v Dokležovju, in ker je dedek edini bil zaposlen (priložnostno), je ob šestih otrocih bilo težko vedno zagotoviti dovolj hrane. Ribe iz reke Mure so jim predstavljale velik delež prehrane in jim zagotavljale preživetje. Tudi danes se še mamini bratje pogosto odpravijo ribarit, ker jim je to tudi ostalo iz preteklosti, ne toliko zaradi nuje.

Zgodba iz članka je mnogim ljudem poznana še danes in tudi dedija mnogo ljudi še vedno prepozna kot prekmurskega Robinzona, kljub temu, da je umrl skoraj že 20 let nazaj in se je to zgodilo pred davnimi leti. In iz tega razloga sem se spomnila na ta članek, ker mi je zadnjič en gospod v enem društvu povedal, da ga je učitelj v Ljubljani pred mnogo leti vprašal, če je iz kraja, kjer je doma Robinzon. Tudi moja babica je umrla že pred skoraj 20 leti, skoraj istočasno z dedijem, zato kar vem, mi je povedala mama.

Zgodba se je zgodila na rokavu reke Mure na Stari Muri, torej ne na glavni Muri, čeprav je dedek tistega dne ribil na več krajih (zato ga je tudi mlinar Babič videl) in ne toliko stran od doma. Ne daleč od kraja, kjer se je to zgodilo živijo Romi in zato ga je tudi eden videl in sporočil naprej.

Smo pa tudi mi živeli tam do mojega 3. leta in imam super spomine na Staro Muro in otroške dogodivščine.

Tudi zaradi takih zgodb je treba Muro ohraniti kot prosto tekočo reko!

Robinzonijada jednog ribiča, A Stepančič, © by Sabina Šajhe