VABILO NA POHOD OB MOKRIŠČIH MURE 4. FEBRUARJA

 VABIMO VAS NA PROSLAVO

Svetovnega dneva mokrišč (WWD 2018),

v okviru katere bo organiziran tradicionalni

Pohod ob mokriščih Mure, v  nedeljo, 4. februarja 2018, ob 10.30 v Krogu, brod na Muri

Svetovni dan mokrišč praznujemo že od leta 1971, ko je bila v kraju Ramsar v Iranu podpisana Konvencija o mokriščih in jo je do danes sprejelo 168 držav pogodbenic, Slovenija leta 1992. Tudi letos bo dan zaznamovan s pohodom ob reki Muri, in sicer v nedeljo, 4. februarja.

Pohod, že devetnajsti po vrsti, bo potekal ob mokriščih, ki jih je vzdolž reke Mure veliko, in prav tam, kjer je načrtovana hidroelektrarna Hrastje-Mota in z njo nov nesmiseln poskus posega v prostor, ki bi obmurska mokrišča izjemno ogrozil.

Slogan letošnjega Svetovnega dneva mokrišč je Mokrišča za boljšo prihodnost urbanega okolja. V Pomurju so ravnokar končali naložbo stoletja – pomurski vodovod, v katerega smo državljani vložili skoraj 142 milijonov evrov, velika večino vode zanj pa je ravno v mokriščih ob reki Muri. Načrtovana gradnja hidroelektrarne Hrastje-Mota bi ogrozila te vodne vire, saj bi poslabšala ekološko in kemijsko stanje vode v reki Muri ter vplivala na nivo, dinamiko, količino in kakovost podzemnih voda na območju vodnih zajetij.

Ob Muri se razprostirajo največji poplavni gozdovi v Sloveniji. Naravne poplavne ravnice vzdolž Mure z mrežo mrtvic, rečnih otokov, prodišč in poplavnih gozdov, močno spominjajo na reko Amazonko, katerih pestrost tvorijo tudi lesketajoči se modri vodomec, skrivnostna črna štorklja ter veličastni orel belorepec. V naravnih strmih brežinah gnezdi redka breguljka, tudi bober in vidra sta del izjemne biotske pestrosti.  

Svetovna organizacija za varstvo naravo (WWF) in koalicija več kot 70 nevladnih organizacij močno nasprotujejo projektu gradnje hidroelektrarn na reki Muri, ki bi za vedno spremenil Muro, kot jo poznamo, in pozivajo k ohranitvi in revitalizaciji te naše edinstvene reke v kampanji Rešimo Muro – Naj Mura teče brez ovir!  

Vabljeni!