POZIV POSLANCEM SV SLOVENIJE: ZAVRNITE RESOLUCIJO O ENERGETSKEM KONCEPTU SLOVENIJE!

16.3.2018 – Odprto pismo predsednika Zveze društev Moja Mura Sama Tuša poslancem in predsedniku Državnega zbora republike Slovenije:

Spoštovani dr. Milan Brglez, Franc Jurša, Jožef Horvat, Franc Breznik, Marijan Pojbič, dr. László Göncz, Dušan Radič Dušan, Franc Laj, Marija Bačič in Aleksander Kavčič

Pišem Vam v imenu Zveze društev Moja Mura in v imenu številnih prebivalcev ob porečju reke Mure. Vlada RS je pred več kot 12 leti (29. decembra 2005) družbo Dravske elektrarne Maribor (DEM) zavezala, da preuči možnosti ekološke sanacije reke Mure in MOREBITNO energetsko izrabo vodnega telesa reke Mure. DEM ves ta čas prikazuje javnosti, da je edina rešitev gradnja verige elektrarn. To pa preprosto ni res. Študije, narejene v ta namen, izkazujejo, da je gradnja hidroelektrarn (HE) gospodarsko neupravičena, nerentabilna ter škodljiva za okolje in naravo.

Predstavniki civilne družbe pokrajine ob Muri in naravovarstveniki se vsa ta leta zaman trudimo doseči, da bi Muro izvzeli iz dokumentov za gradnjo elektrarn. Porečje reke Mure ima hude posledice zaradi elektrarn v zgornjem toku in zaradi nespametnih agromelioracijskih posegov v preteklosti. Že zdaj je ogroženo mokrišče, ki je naravna ledvica Prekmurja in Prlekije. Če upoštevamo še dejstvo, da bi gradnja HE resno ogrozila oskrbo s pitno vodo za dvanajst občin z okoli 60.000 prebivalci in nevarnost, da ekološka bomba (odlagališče odpadkov) v kraju Hrastje – Mota kontaminira podtalnico, potem ljudje tukaj resnično ne moremo razumeti, čemu taki pritiski za gradnjo elektrarne.

Načrtovana HE ne bi dajala niti 0,45 odstotka vse pridobljene električne energije v Sloveniji. Zaradi evropskih direktiv o razogljičenju in zaradi zanemarljive količine proizvedene električne energije iz »obnovljivih virov« bi uničili mokrišče, ki je za našo pokrajino življenjskega pomena. Uničili bi možnost razvijajočega se turizma ob reki, uničili bi edinstven evropski habitat. S tem bi kršili tudi številne evropske direktive, ki jih je država dolžna spoštovati, državni proračun pa posledično izpostavili denarnim kaznim, ki so predvidene za njihovo kršitev in nespoštovanje.

Očitki, da je nasprotovanje gradnji HE kaprica peščice zanesenjakov, ki jim več kot napredek pomeni nekaj ptičev, metuljev, rib in žab, je za nas groba žalitev. Ponujamo alternativne rešitve, vendar na drugi strani ni nobenega posluha.

Mura je biotsko najbogatejše območje v Sloveniji, je Natura 2000 z največ kvalifikacijskimi vrstami v Sloveniji (66), območje z največjim številom avtohtonih rib v Sloveniji (51), samo tukaj živijo nekatere vrste, največji ohranjeni poplavni gozd v Sloveniji, TO JE ZADNJA NAŠA PROSTOTEKOČA REKA V SLOVENIJI, ki skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 kilometrov prosto tekočih rečnih žil, zato to območje imenujemo evropska Amazonka in je mednarodnega pomena. PREDLAGANA JE ZA BIOSFERNO OBMOČJE PRI Unescu.

Vsa ta dejstva zagovorniki gradnje elektrarn preprosto ignorirajo. Na predstavitvah Energetskega koncepta Slovenije (EKS) je bilo slišati celo, da če ne bo šlo drugače, bo investitor uporabil možnost prevlade javnega interesa nad interesom varstva narave. O ljudeh, ki tukaj živijo, ves ta čas seveda ni govora. Paradoksalno je vlada na seji 1. marca 2018 sprejela Resolucijo o energetskem konceptu Slovenije, kar je v bistvu spremenjen naslov Energetskega koncepta Slovenije, za katerega je do 2. marca potekala javna razgrnitev in smo imeli pravico podajati pripombe. S tem dejanjem je vlada republike Slovenije grobo kršila zakonodajo.

Spoštovani poslanci. Prisegli ste, da boste delali v dobro državljanov. Razložite drugim članom Državnega zbora stisko prebivalcev ob Muri, ki v tridesetih letih že drugič na podlagi študij upravičeno nasprotujejo gradnji elektrarn na Muri. Opravite svoje poslanstvo in v Državnem zboru zavrnite Resolucijo, s katero želi vlada skozi zadnja vrata uzakoniti Energetski koncept Slovenije, ne da bi se upoštevale številne utemeljene pripombe. Poseg je torej nesprejemljiv. In še najpomembnejša informacija: V EKS je Mura, tako kot vse reke, predvidena za morebitno energetsko izrabo, čeprav že znano, da je okoljsko poročilo za prvo od elektrarn na Muri, tj. HE Hrastje – Mota, NEGATIVNO!

V aprilu bomo organizirali okroglo mizo na to temo z župani, kjer pa pričakujemo tudi Vas, ki nas prestavljate in zastopate naše interese v Državnem zboru. Za ta dogodek Vam bomo pravočasno poslali posebno vabilo, ker Vas želimo oziroma moramo korektno in objektivno seznaniti z verodostojnimi informacijami za Vaše nadaljnje delo. Tokrat Vas nujno potrebujemo. Za našo skupno Muro gre!

Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura