SOBOŠKI ŠKOF V VELIKONOČNEM VOŠČILU PROTI HE NA MURI

Murska Sobota, 30.3.2018 – Soboški škof dr. Peter Štumpf je svoje velikonočno voščilo naslovil Vstajenje Jezusa Kristusa je stvarjenje novega človeka in stvarstva, ob tem pa dodal, da je »tudi naša prekrasna reka Mura del tega novega stvarstva in je s tem več kot samo simbol Pomurja. Je življenje Pomurja. Varovanje njenega življenja, ohranja in krepi naše življenje«.

Škof Štumpf je za uvod poslanice zapisal besede duhovnika Jožefa Klekla starejšega: »Ne me Večni zato stvoro, da bi val moj brate ločo…« (Ni me Večni ustvaril zato, da val bi ločil moje brate), gre seveda za čas prizadevanj za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pred 100 leti, sam pa se sprašuje, zakaj mora biti tudi naša prekrasna reka Mura ponižana, poteptana in uničena?

Štumpf opozarja, da so pred leti uničili zdaj že pozabljeno tovarno Mura, pozaba pa je po njegovih besedah prijateljica tistih, ki služijo na račun drugih. Pozaba golta ljudi, da sploh več ne bi bili, pravi škof in dodaja, da

»se nas je na veliko noč Bog spomnil in nas pridružil večnemu življenju. Evharistija je zahvaljevanje in spominjanje. Tudi reka Mura napaja našo zemljo, ki nam rodi kruh za evharistijo. Nobena klimatska naprava, noben gospodinjski aparat v Pomurju ne bo zaradi neizgradnje elektrarn nehal delati«.

»Še danes je nam tako draga Mura kljub vsem napačnim odločitvam v preteklosti simbol življenja in spominjanja. Mnogim ljudem v Sloveniji in po svetu še vedno pripoveduje svojo Povest o dobrih ljudeh. Tukaj Katica še vedno poje svojo otožno pesem Vsi so venci vejli. Če oskrunimo in ponižamo našo drago Muro, bomo uničili dobro povest o sebi. Reko je mogoče sijajno spreminjati samo tako, da jo ohranjamo, negujemo in skrbimo za njeno življenje,«

Vse v Pomurju pa je pozval, da si morajo v tem pričakovanju deliti skrb za naše okolje in naš dom.

»Vse, kar je dobrega, bo nekoč vključeno v nebeško praznovanje. Naša reka Mura je bila hotena in v svojo strugo položena od Boga,« še pravi katoliški škof in končuje z željo duhovnikom, redovnicam in redovnikom ter vsem bratom in sestram v veri in tudi tistim, ki še iščejo svojo pot do Boga, »da jim boji in skrbi za življenje in tudi za našo reko Muro ne bi vzeli veselja in upanja«.

Celotno poslanico najdete tukaj: http://www.skofija-sobota.si/

Soboški škof dr. Peter Štumpf, © by Soboška škofija