VABILO NA UMETNIŠKI KONEC TEDNA V POMURJU 11. – 13. MAJ

VABILO

na umetniški konec tedna v Pomurju

v okviru katerega bo organiziranih več umetniških dogodkov posvečenih reki Muri

Umetniki za Muro

od petka, 11. maja, do nedelje, 13. maja, 2018

v Gornji Radgoni (grad Negova, Mladinski center), Radencih (DOSOR in Boračevska cesta 2) in Sladkem Vrhu (Lencov ribnik)

Umetniška akcija »Murali, za Muro gre!«: slikanje t. i. Muralov na zunanje površine objektov v občinah skozi katere teče reka Mura in ustvarjalno druženje bo potekalo od petka, 11.5. 2018, do nedelje, 13.5. 2018, na naslednjih lokacijah:
-Gornja Radgona: Mladinski center, Trg svobode 15
-Radenci: Boračevska cesta 2, 9252 Radenci
-Sladki Vrh: ribiška utica pri Lencovem ribniku (ob cesti Sladki Vrh – Trate)

Seznam sodelujočih umetnikov: Andrej Brumen-Čop, Anka Krašna, Ana Pečar, Andreja Džakušič, Aleksandra Farazin, Iva Tratnik, Keiko Miyazaki, Milan Ketiš in Saša Bezjak.

»Z umetniško akcijo želimo prispevati k osveščanju domačinov, pa tudi odločevalcev. Po odhodu umetnikov bodo občine bogatejše za umetnino priznanih slovenskih umetnikov. Umetniki sodelujejo brezplačno, njihova umetnina je prispevek v boju za ohranitev reke Mure.«

Sonja Bezjak, so-organizatorka akcije.


10. DOSOR-jeva mednarodna likovna kolonija »Mura moja Muza«: odprtje likovne kolonije bo kakor vsako leto potekalo v prijetnem domačem vzdušju in druženju v knjižnici v Dosorju, v petek, 11. 5. 2018 ob 10.00. Slavnostno odprtje razstave del bo v nedeljo, 13. 5. 2018 ob 17.00, v avli Dosorja.

»Letos bomo obeležili že 10 let vrhunskega likovnega ustvarjanja z 10. DOSOR-jevo mednarodno likovno kolonijo. Na otvoritvi bo pesnik Zlatko Kraljič bo prebral nekaj svojih pesmi posvečenih reki Muri, Mario Berdič, likovni kritik ter strokovni vodja kolonije, ter direktorica Dosorja, Mateja Hauser, pa bosta predstavila pomen vključevanja umetnosti v življenje starejših v Dosorju ter lokalno skupnost. Na otvoritvi razstave v nedeljo se nam bo pridružil tudi znan slovenski glasbenik, Vlado Kreslin.«

Mateja Hauser, direktorica Dosorja.

Umetniška razstava »Prošnja za Muro«: Po uspešni razstavi v Državnem svetu Republike Slovenije, se razstava seli na grad Negova v Gornji Radgoni, kjer bo odprta v petek 11.5.2018 ob 18.30 uri. O peroči problematiki glede reke Mure, bo spregovoril Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura, razstavo bo pa odprl župan občine Gornja Radgona, gospod Stanislav Rojko. Na otvoritvi bo o likovnih delih bo spregovoril likovni kritik Mario Berdič, ponovno pa bo gost tudi prleški kantavtor, Tadej Vesenjak.

Sodelujoči umetniki: Igor Banfi, Ivo Borko, Bram d’Hont , Gajaty Horvat Irena, Lojze Kalinšek, Zlatko Kraljič, Jerca Šantej, Tatjana Mijatović, Žiga Rehar in Brane Širca.
Tudi tokrat bodo aktivno sodelovali stanovalci doma DOSOR- z njimi bo ustvarjala Dana Štrucelj.

»S Prošnjo za Muro opozarjamo na skrajno perečo problematiko nesmiselnega izčrpavanja reke Mure. Kraljica biološke raznolikosti je že od nekdaj navdih številnim umetnikom in želimo, da nam bo svobodna reka muza tudi v prihodnje. Po dobrih odzivih na razstavo, načrtujemo, da se bo razstava selila še na druge lokacije, v Avstrijo in na Hrvaško, z namenom ozaveščanja širše javnosti.«

Tatjana Mijatović, organizatorka razstave

Vabljeni!

Za dodatne informacije:
dr. Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti Trate, 031 585 967, sonja.bezjak@gmail.com  
Sanja Zelko, 10. DOSOR-jeva mednarodna likovna kolonija, 031 590 060, kropec.sanja@gmail.com
Tatjana Mijatović, 031 783 487, tatjana.mijatovi@gmail.com
Andreja Slameršek, kampanja Rešimo Muro!, 040 669 991, slandreja@gmail.com