VABILO NA MURAKON 2018

Vabilo na Mednarodni festival sodobne poezije MURAKON 2018, ki bo potekal 4. 8. 2018 v Sv. Martinu na Muri na Hrvaškem.

Festival MURAKON 2018, © by Zlatko Kraljić

Pred nami je peti jubilejni mednarodni festival sodobne poezije MURAKON, ki se bo odvijal na prostem v prekrasnem ambijentu na obali reke Mure v Svetem Martinu na Muri. Festival se je v teh letih, po mnenju znanih pesnikov in strokovne javnosti, uvrstil v kvalitetno manifestacijo na nacionalnem in mednarodnem nivoju in tako dobiva tudi prostor v medijih.

Do sedaj so na festivalu nastopila znana imena srednje evrospke književnosti: Božica Jelušić, dr. Albert Halasz, dr. Lajos Bence, dr. Primož Repar, dr. Stanislava Chrobakova Repar, dr. Gloriana Veber, Admiral Mahić, Emir Sokolović, Borče Panov, Feri Lainšček, Radovan Vlahović, Jurij Hudolin, Marko Gregur, Szalinger Balasz,  dr. Judit Zagorec Csuka in drugi. Murakon je festival prijateljstva, druženja, izmenjave idej in ljubezni do poezije.

Letos se odvija jubilejni peti festival, ki nam ga je uspelo ohraniti nad deročo vodo reke Mure in upam, da bo imel trajno in mirno plovbo. Gosti na festivalu bodo izvrstni pesniki, nagrajeni z mednarodnimi in državnimi priznanji: Marko Kravos, Paolo Maria Rocco, Janos Terey, Vid Sagadin Žigon, dr. Drago Štambuk in Darija Žilić. Za glasbeni del festivala bo poskrbel Mihael Hrustelj, glasbenik, ki je študiral in živi na Nizozemskem.

Srčno vas vabimo, da obiščete Festival in uživate v dobri literaturi zanimivih avtorjev iz več držav v prelepem ambientu in kraju. Festival se bo odvijal v soboto, 4. 8. 2018 ob 20. uri na obali Mure v labirintu ljubezni Centra za obiskovalce Žabnik.  

Vsako leto podelimo tudi priznanje Varuh reke (Zaštitnik rijeke) umetniku ali aktivistu, ki  uspešno s svojim delom doprinese ohranitvi naravnega okolja reke. V petek zvečer, dan pred Festivalom, bo v Muzeju Međimurja v starem gradu Zrinski v Čakovcu, organizirana mednarodna razstava likovnih del priznanih avtorjev “Prošnja za Muro“, ki bo obarvana tudi z nekaj pesmi na temo Mure. Bili bi počaščeni, če se nam na dogodku pridružite.

Vsi, ki bi želeli prenočiti ali ostati še kak dan več v našem kraju, ste srčno dobrodošli. Na povezavi https://visit.svetimartin.hr/ lahko najdete informacije o kraju in možnosti prenočitve.

Podrobnejši program in vsa obvestila bodo objavljena na strani FB Murakon.


                                                                                                        Za Murakon
                                                                                       Odgovorni urednik festivala
                                                                                                    Zlatko Kraljić