POGOVOR OB DNEVU VODA: ZADNJA (M)URA

Ljubljana, 20. marec 2019 – Dva dni pred Svetovnim dnevom voda (22. marec) in napovedanim Štrajkom za Muro! smo se v ljubljanskem lokalu/kulturnem centru Pritličje v okviru cikla Cena antropocena pogovarjali o temeljni zahtevi kampanje za Muro, ki je naslovljena na vlado Marjana Šarca, naj nemudoma ukrepa in razveljavi uredbo, ki daje zeleno luč za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri.

Čigavim interesom sledi vlada oz. zakaj ne izpolni lastne zaveze iz koalicijske pogodbe, ki se glasi: “Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili”? Kakšne bi bile posledice morebitne gradnje hidroelektrarn na Muri, ki sicer je pripoznana kot izjemno območje narave, ima več naravovarstvenih statusov in vrsto naravnih vrednot? Zakaj se politika namesto v nove energetske izrabe ne usmeri tudi v pripravo strategij, ki bi spodbujale nižjo porabo elektrike – zlasti v industriji, ki porabi polovico vse elektrike v Sloveniji?

Na ta vprašanja so odgovarjali:
– Andreja Slameršek, kampanja Rešimo Muro!

Z izgradnjo HE na Muri bi izgubili več kot 300 ha kmetijskih zemljišč. Hkrati vse predložene variante izgradnje, kot navaja celo uradno gradivo vlade, »predstavljajo tveganje za zagotavljanje pitne vode za 57.000 prebivalcev 12 občin Prekmurja ter za sistem vodooskrbe, kakršen je bil izveden v sklopu projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja, sistem B, sofinanciran iz evropskih sredstev v višini 38,6 mio EUR.

– Andrej Gnezda, avtor poročila Energetsko intenzivna industrija v Sloveniji: poraba energije, dodana vrednost, delovna mesta, Umanotera

Prisluhne naj zlasti Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo. Ne bi bilo potrebno več in več in še več proizvajati, če bi se pri porabi električne energije fokusirali na kompleksnejše ukrepe, kot je ugašanje luči. Na industrijo, na njeno porabo in na njeno shemo davčnih odpustkov, ki stimulira status quo visoke porabe. Raziskava Ekonomsko-poslovne fakultete (za leto 2017) je pokazala, da ima le 28 % (!) podjetij pripravljeno strategijo, ki vključuje investicijske načrte za učinkovito rabo električne energije. Zakaj pa bi jo imeli? To je primarna odgovornost ministrice – preden kot borka za ustavno pravico do pitne vode v imenu več zelene elektrike nepopravljivo in za vedno spremeni reko Muro.

Dr. Sonja Bezjak, sociologinja in aktivistka za trajno zaščito Mure
Za Muro in za odnos do ljudi, ki nočejo 8 m visokih in 8 km dolgih nasipov!

Celoten pogovor (povezovala ga je Monika Weiss, Pritličje):

0

Pogovor je bil tudi vabilo na ŠTRAJK za MURO!, ki bo ta petek, 22.3., v Ljubljani!