MINISTRICA BRATUŠEK IGNORANTSKA IN ŽALJIVA DO POMURCEV

Ljubljana, 26. 3. 2019 – Zgroženi smo nad izjavami, ki jih je po petkovem protestu (22. 3.) proti uničenju reke Mure v medijih in na socialnih omrežjih podala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, saj so neresnične in zavajujoče. V soboto, 23. 3. 2019, je na Facebook profilu objavila video, v katerem med drugim govori o pozitivnih vplivih hidroelektrarn na podtalnico, hkrati pa so upravljavci FB profila Alenke Bratušek brisali in blokirali vse komentatorje, ki so z dejstvi odgovarjali na neresnične trditve ministrice.

Navajanje neresnic, ki koristijo zgolj energetskim lobijem, je nedopustno in potrjuje, da ministrica za infrastrukturo ni kompetentna za vsebine okolja, stroke ne posluša in ignorira domačine. Njeno ministrstvo vodi postopke netransparentno, nestrokovno in nezakonito. Na izjave in način delovanja ministrice za infrastrukuro se mora odzvati predsednik vlade Marjan Šarec in Pomurcem ter vsej zainteresirani javnosti jasno povedati, ali je zagotovilo iz koalicijiskega sporazuma »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bom gradili« resnično ali gre le za PR-ovsko zavajanje njegove vlade, katere del je tudi ministrica Alenka Bratušek!

Štrajk za Muro, Ljubljana 22. 3. 2019, © by Tatjana Mijatović

Kampanja Rešimo Muro! s predstavniki organizacij, ki imajo status delovanja v javnem interesu ohranjanja narave ali kulturne dediščine (DPRS, Moja Mura, Muzej norosti, Trate) ter so vključeni kot stranski udeleženci v postopke za umeščanje hidroelektrarn na reki Muri, so ob nastopu ministrice Alenke Bratušek zahtevali sestanek, na katerem bi ji predstavili mnenje strokovnih organizacij, strokovnjakov in lokalnega prebivalstva o posegih, ki jih država načrtuje na in ob Muri.

Na srečanju smo jo želeli seznaniti z argumenti za ohranitev prostotekoče reke in tudi s poniževanji, ignoranco in prikrivanjem informacij, ki smo ga bili deležni s strani Ministrstva za infrastrukturo (MzI) že pred njenim prihodom. Vendar se ministrica Alenka Bratušek ni bila pripravljena srečati. Oktobra 2018 nas je sprejel državni sekretar Bojan Kumer z ekipo uradnikov v sestavi Mateja Klinar, Martina Gračner in Cvetko Kosec. Že na samem sestanku so se uradniki obnašali poniževalno in posmehljivo. Po sestanku smo kljub prošnjam tri mesece čakali na zapisnik, v katerem pa je zapisničarka še enkrat pokazala nizko raven komunikacije in spoštovanja do državljanov, ki si v prostem času prizadevamo za skupno dobro, kot je ohranitev pitne vode (glej prilogo). Predsednika vlade Marjana Šarca sprašujemo, zakaj podpira tak nedopusten odnos ministrice, ki je del njegove ekipe, in zakaj dopušča tak način delovanja uradnikov MzI, ki si že vrsto let enostransko prizadevajo, da bi državno podjetje Dravske elektrarne Maribor (DEM) vendarle gradilo hidroelektrarne (HE) na Muri, čeprav pristojni organi, stroka in domačini odločno nasprotujemo temu in čeprav je v koalicijskem sporazumu njegove vlade zaveza, da hidroelektrarn ne bodo gradili? Najmanj, kar pričakujemo od ministrice v vladi Marjana Šarca, je transparentnost informacij, demokratičnost odločanja in spoštovanje zakonodaje.

Štrajk za Muro, Ljubljana 22. 3. 2019, © by Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate
5c99d19c41b79_b (1)
Štrajk za Muro, Ljubljana, 22. 3. 2019, © by Darja Farasin

Zaradi omenjene ignorance ministrice Alenke Bratušek smo negativno presenečeni tudi nad video posnetkom, ki ga je objavila v soboto, 23. 3. 2019, in v katerem trdi, da smo na protestu širili neresnice in celo laži. To je najmanj nedostojno, saj nas sama niti na protest ni prišla pogledat, izogiba se državljanom in državljankam, po drugi strani pa si vzame čas, da nas režirano žali preko socialnih omrežij. Posebej opozarjamo še na tisti del video izjave ministrice, ko zatrdi, da so HE »ene od tistih, ki zagotavljajo najbolj čisto energijo«. Izjava priča o tem, pri kom se Alenka Bratušek informira o HE na Muri. Sprašujemo jo, kako torej, da strokovnjaki že od 1980-ih naprej ponavljajo prav nasprotno – da so HE uničujoče za Muro? Kako to, da so tudi v postopku celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za HE Hrastje Mota strokovnjaki ocenili, da bi bil vpliv bistven in da izgradnja HE ni sprejemljiva? Direkcija RS za vode je v mnenju o vplivih izgradnje HE Hrastje – Mota na vode zapisala, da vplivi na vode niso sprejemljivi in da lahko zato izvedbo posega omogoči le vlada s prevlado javnega interesa proizvodnje električne energije nad doseganjem dobrega ekološkega stanja voda. O tem, da bi gradnje HE ogrozila črpališča pitne vode v Pomurju, vseskozi opozarja tudi javni pomurski vodovod. Izgradnja predstavlja tveganje za zagotavljanje pitne vode za 57.000 prebivalcev 12 pomurskih občin!

Argumente in strokovne dokaze pristojnih organizacij, kot npr. Direkcije za vode RS, ki smo jih predstavniki kampanje objavili na uradnih profilih ministrice na socialnih omrežjih, kjer je sama propagirala svoj video in svojo resnico o Muri, je Alenka Bratušek brisala. Še več; več uporabnikov je na svojih javnih profilih, ki jih uporablja kot ministrica, preprosto blokirala in jim onemogočila ne le nadaljnjo neposredno komunikacijo, ampak tudi sledenje njenim izjavam. Sprašujemo se, ali je Alenka Bratušek pozabila, da je v vlogi ministrice odgovorna državljanom, ki pričakujemo, da bo v javni razpravi, ki zadeva skupne probleme, sodelovala tudi, kadar ji to ni po volji. Čudi nas njen način komunikacije in raven dialoga, ki si ga privoščijo njeni sodelavci, kot si ga je generalni sekretar SAB Jernej Pavlič na Twitterju.

Opozarjamo tudi na (ne)spoštovanje zakonodajnih postopkov in nedopustno netransparentnost. Alenka Bratušek zadnje dni v medijih trdi, da je bil predlog Uredbe za odvzem koncesije Dravskim elektrarnam Maribor za gradnjo 8 HE na Muri, ki so ga za obravnavo na Vladi pripravili na Ministrstvu za okolje (MOP) še v času (bivšega) ministra Jureta Lebna, pomanjkljiv in da so na MzI zahtevali dopolnitve. MOP je osnutek vložil v medresorsko usklajevanje 15. 2. 2019, skladno z zakonodajo pa imajo ministrstva 14-dnevni rok za podajo mnenj. Ministrica za infrastrukturo je ta rok že hudo prekoračila, ob čemer naj opozorimo na dejstvo, da ima predlog Uredbe nič več kot dve (2) A4 strani oziroma vsega dva (2) člena!

Danes vemo, da je bil štrajk za Muro, ki smo ga izpeljali 22. 3. 2019, nujen, saj smo zaradi popolne netransparentnosti MzI šele v odzivih na protest izvedeli, da ministrica Alenka Bratušek z Dravskimi elektrarnami Maribor po novem načrtuje »2-3 večnamenske objekte«. Iz dostopnih skopih informacij sklepamo, da gre le za preimenovanje hidroelektrarn. Zato takoj zahtevamo pojasnila, kaj natanko na Muri načrtuje MzI oziroma vlada Majana Šarca, ki se je zavezala, da HE na Muri ne bo gradila.

Ob vsem je cinično, da Alenka Bratušek v svojih izjavah za javnost poudarja, da se je prvopodpisala pod predlog zapisa pravice do pitne vode v Ustavo RS. Ministrica Bratušek je namreč s svojimi zadnjimi izjavami v zvezi z izgradnjo HE na reki Muri pokazala, da ignorira okoljsko poročilo, da v javnost pošilja ista sporočila kot energetski lobiji (energetika sodi pod okrilje MzI), da se spreneveda in da je njeno zavzemanje za pravico do pitne vode zgolj besedičenje.  

Zahtevamo:
– celostna in transparentna pojasnila ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojno za energetiko, o morebitnih načrtih na reki Muri (zahtevamo sestanek z ministrico),
– zahtevamo, da vlada Marjana Šarca brez fige v žepu izpolni dano zavezo iz koalicijskega sporazuma »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn ne bomo gradili« in sprejme Uredbo, ki bo preprečila gradnjo HE (ali istonamenskih objektov pod drugimi imeni) na Muri in
– zahtevamo trajno zaščito reke Mure.

Kampanja Rešimo Muro!

Ministrica Bratušek nas v video objavi na Facebooku obtožuje zavajanja glede HE na Muri (Vir: posnetek zaslona FB, 23.3.2019)