ZAVOD MIKSER VABI: PRAZNOVANJE DNEVA ZEMLJE

VABILO

Vabimo vas, da se nam pridružite 12. aprila, ob 18.00 v Zdravilišču Radenci.

V zavodu MIKSeR (Multimedijsko informacijsko kulturno središče Radenci) se zavedamo, da je skrb za okolje ena temeljnih pravic in dolžnosti vseh nas, zato tokrat pripravljamo dogodek, ki je namenjen praznovanju Dneva Zemlje.  Skozi slikarsko razstavo domačinke Albine Kragelj in s številnimi zanimivimi gosti bomo proslavili naš skupni dom – planet Zemlja.

V goste smo povabili Antona Komata, naravovarstvenika, svobodnega raziskovalca, publicista in evroskeptika; moža, ki je postal sinonim za   sobivanje z naravo. Je aktivist, ki se zavzema tudi za ohranitev reke Mure, kar bo med drugim tema njegovega nagovora.

Odprli bomo slikarsko razstavo domačinke Abine Kragelj. Slikarka je predvsem v zadnjem desetletju zaznamovala slovenski likovni prostor, saj je pred tem živela na Švedskem. Javnosti se je predstavila s številnimi samostojnimi razstavami, veliko se  pojavlja tudi na skupinskih razstavah, saj deluje v več likovnih društvih in se udeležuje likovnih srečanj in kolonij. Za svoja likovna dela je prejela več nagrad in priznanj, o njenih likovnih umetninah pa bo spregovoril umetnostni zgodovinar, mag. Franc Obal.

»Umetnost je kognitivni pripomoček, je metafizično okno skozi katerega zremo nezavedno in prav zato je najvišje merilo človekove eksistence. Umetnost je nujna za preživetje ljudi, to je srečni amulet človeštva, je človekov podpis; je moč, ki jo ima, so sanje, ki jih živi. Le umetnost omogoča, da se identificira stvarnost. Umetnost lahko tematizira stvari, ki jih znanost ne zna obravnavati in jih nikoli ne bo znala. Umetnost ne ponuja le dostopa do resnice, temveč je resnica sama v njeni najvišji obliki,« o umetnosti pravi Anton Komat, ki bo podal uvodni nagovor.

Umetnost in povezovanje likovnih umetnikov, sploh tistih, ki jim je mar za neokrnjeno naravo je moje poslanstvo. Skozi umetnost ozaveščamo ljudi o okoljskih problematikah in spreminjamo miselnost tistih, ki v tem še ne vidijo pravega pomena. Sploh v Pomurju je problem prostotekoče reke Mure tudi družbeno politični problem, do katerega mora biti kritična tudi umetnost – meni je kot aktivni borki za Muro to še posebej blizu, zato že leta organiziram likovne akcije o teh temah,” pravi Tatjana Mijatović, slikarka, soustanoviteljica Zavoda MIKSeR in organizatorka dogodka.

Glasbeno bo dogodek popestril prleški kantavtor, prleška düša, Tadej Vesenjak. Pel bo pesmi, katerim navdih je domača zemlja in tukaj živeči ljudje.

Zavod nima stalnih virov financiranja, zato tudi ta dogodek podpirajo domači podjetniki, ki v našem delovanju vidijo bogatitev lokalne in širše skupnosti, za kar se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo.


Za več informacij:
Tatjana Mijatović, organizatorka, tatjana.mijatovi@gmail.com, 031 783 487