ŠAREC SPREJEL 8 ZAHTEV BORCEV ZA MURO

Murska Sobota, 6. 4. 2019 – Predsedniku vlade Marjanu Šarcu smo končno uspeli predati naše zahteve za Muro!

Predsednik vlade g. Marjan Šarec je bil slavnostni govorec na osrednji slovesnosti ob dnevu Romov, ki je potekala v Murski Soboti. Aktivisti smo Šarca pričakali s transparentom Naj Mura teče brez ovir, saj nas ni sprejel na želenem sestanku, ne pričakal na Štrajku za Muro v Ljubljani, zaradi takega odnosa pa Mura kljub stalnim prizadevanjem domačinov in stroke še vedno ni rešena, ampak se zapleta v vedno več postopkih.

Mura naj teče 2 – 6.4.2019, © by Jure Zauneker
Mura naj teče – 6.4.2019, © by Jure Zauneker

Šarcu smo predali zahtevo z osmimi koraki do trajne zaščite reke Mure. Udeležencem prireditve smo razdelili priponke, med njimi tudi nekdanjemu predsedniku države g. Milanu Kučanu. Šarec in Kučan sta v neformalnem pogovoru omenila pomen »zakonitosti« pri odvzemu koncesije za energetsko izrabo reke Mure. To nas je presenetilo ob dejstvu, da je bila Uredba za energetsko izrabo reke Mure leta 2005 podeljena nezakonito, ter da na zakonitost in transparentnost postopkov umeščanja HE na Muro opozarjamo prav iz vrst zagovornikov zaščite reke Mure. Imamo vtis, da je zakonitost postal izgovor za zavlačevanje izpolnitve zaveze iz koalicijskega sporazuma vlade.

Mura naj teče 8 zahtev – 6.4.2019, © by Maja Kaučič

Organizatorjem dogodka se zahvaljujemo za gostoljubje in priložnost, da smo lahko opozorili na skupno problematiko. Nacionalni RTV Slovenija pa se kot javnemu servisu, ki ga plačuje tudi velika večina tistih državljanov, ki so podpisali peticijo proti gradnji hidroelektrarn na Muri, nimamo za kaj zahvaliti. Nasprotno, prepričani smo, da so poročali pomanjkljivo, kakor že prej ob Štrajku za Muro v Ljubljani.

»22. marca 2019 javna RTV Slovenija v svoji osrednji dnevnoinformativni oddaji ni sledila 3. in 4. členu Zakona o RTV SLO, saj ni zagotavila verodostojne in nepristranske informativne oddaje. V prispevku je gledalec dobil vtis, da gre za nepoučene, slabo ali napačno informirane protestnike. Prizadevanja ljudi za ohranitev prosto tekoče Mure potekajo že od sredine 80. let, pri tem se stalno naslanjamo na mnenja stroke in zakonodajo, prav tako sodelujemo v postopkih, ki jih država vodi glede umeščanja hidroenergetskih objektov na Muro. Zato nas tovrstno poročanje zaposlenih na RTV SLO čudi. Vabimo jih, da nas obiščejo in se podrobneje seznanijo z našimi aktivnostmi,«

dodaja Darja Farasin, dolgoletna borka za Muro in ustanovna članica Muzeja norosti, Trate.

Ob tem pa novinarju Bojanu Pečku (prispevek ob slovesnosti ob dnevu Romov) in urednici dnevnoinformativnega programa Manici J. Ambrožič zastavljamo še vprašanje: Ali je stavek, da je g. Šarca ob osrednji slovesnosti ob dnevu Romov v Murski Soboti pričakala tudi skupina aktivistov, ki si prizadevajo za ohranitev prosto tekoče Mure in mu predala zahteve, res predolg za mesečno položnico RTV naročnine?