V RADENCIH OTVORITEV RAZSTAVE ALBINE KRAGELJ

Radenci, 12. 4. 2019 – Zavod MIKSeR se zaveda pomena okolja in našega doma, planeta Zemlja, zato so Dan Zemlje, ki ga sicer praznujemo 22. aprila proslavili z razstavo lokalne umetnice Albine Kragelj.

Gost dogodka je bil naravovarstvenik, svobodni raziskovalec in publicist Anton Komat, ki je nagovoril prisotne.

“Umetnost je kognitivni pripomoček, je metafizično okno skozi katerega zremo nezavedno in prav zato je najvišje merilo človekove eksistence. Umetnost je nujna za preživetje ljudi, to je srečni amulet človeštva, je človekov podpis; je moč, ki jo ima, so sanje, ki jih živi. Le umetnost omogoča, da se identificira stvarnost. Umetnost lahko tematizira stvari, ki jih znanost ne zna obravnavati in jih nikoli ne bo znala. Umetnost ne ponuja le dostopa do resnice, temveč je resnica sama v njeni najvišji obliki”.

Anton Komat, naravovarstvenik.
Razstava Albina Kragelj – Tatjana Mijatović, © by Pomurec.com

Slikarka Albina Kragelj je predvsem v zadnjem desetletju zaznamovala slovenski likovni prostor, saj je pred tem živela na Švedskem. Javnosti se je predstavila s številnimi samostojnimi razstavami, veliko se pojavlja tudi na skupinskih razstavah, saj deluje v več likovnih društvih in se udeležuje likovnih srečanj in kolonij. Za svoja likovna dela je prejela več nagrad in priznanj, o njenih likovnih umetninah pa je spregovoril umetnostni zgodovinar, mag. Franc Obal.

“Umetnost in povezovanje likovnih umetnikov, sploh tistih, ki jim je mar za neokrnjeno naravo je moje poslanstvo. Skozi umetnost ozaveščamo ljudi o okoljskih problematikah in spreminjamo miselnost tistih, ki v tem še ne vidijo pravega pomena. Sploh v Pomurju je problem prostotekoče reke Mure tudi družbeno politični problem, do katerega mora biti kritična tudi umetnost – meni je kot aktivni borki za Muro to še posebej blizu, zato že leta organiziram likovne akcije o teh temah”.

Tatjana Mijatović, organizatorka dogodka in soustanoviteljica Zavoda MISKeR.

Dogodku je glasbeno podlago dodal prleški kantavtor Tadej Vesenjak. Zapel je pesmi, katerim navdih je domača zemlja in domači ljudje.