ODPRTO PISMO KAMPANJE REŠIMO MURO O PREDLAGANIH DVEH REŠITEV ZA HE NA MURI

Gornja Radgona, Trate, Murska Sobota, 23. 4. 2019 – Ob včerajšnjem Dnevu Zemlje (22. april) smo prebivalci ob reki Muri upravičeno zaskrbljeni. Ko je bilo pred kratkim razglašeno Biosferno območje Mura, je takratni minister za okolje in prostor Jure Leben rekel, da se načrti za izgradnjo HE na Muri ustavijo. Pesimisti so zopet imeli prav. Oblast v Ljubljani je ministra zamenjala in uredba o prenehanju koncesije za izgradnjo HE se je izgubila v medresorskem usklajevanju.

Kljub zatrjevanju predsednika vlade Marjana Šarca, da se bo spoštovalo zakonitost, nismo optimisti. Oblast grozi tudi s prevlado interesa energetike nad interesi okolja, kakor tudi s prevlado nad pravico do pitne vode, ki jo Mura zagotavlja vsaj 55.000 prebivalcem. Da smo še bolj kislih obrazov praznovali Dan Zemlje, je doprinesel članek objavljen na spletnem portalu rtvslo.si 16. aprila 2019: »Dve možnosti rešitve vprašanja hidroelektrarn na Muri«. Iz članka izhaja, da se je ministrica Alenka Bratušek postavila nad stroko in bo nedvomno negativno okoljsko poročilo spreminjala s “preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi”, očitno v želji, da ugodi določenim lobijem. V naši državi je vse mogoče, saj brezzobi tiger protikorupcijska komisija KPK niti približno ne seže tja, kjer bi moral pošteno zagristi.

Samo Tuš predaja zahteve borcev za Muro premieru Marjanu Šarcu, Murska Sobota, 6.4.2019

»V Zvezi društev Moja Mura smo zgroženi nad odnosom vlade do prebivalcev ob reki Muri. Predsednik vlade Marjan Šarec nam je 6. aprila 2019 v Murski Soboti ob predaji naših zahtev javno zagotovil, da se bo v primeru načrtovane izgradnje HE na reki Muri postopalo po zakonu. Obravnavo uredbe, ki bi končala 30-letno agonijo in je bila vložena s strani Jureta Lebna, bivšega ministra za okolje in prostor, se v vladi dobesedno ignorira. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek krši vse zakonske norme z zadrževanjem uredbe. V sodelovanju z sedanjim ministrom za okolje in prostor Simonom Zajcem je pripravila novo gradivo. Po predlaganem NAČRTU B bi nesporno negativno okoljsko poročilo popravljali s “preciznimi omilitvenimi in izravnalnimi ukrepi”. Na ta način bi omogočili nadaljevanje postopka priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota. Pri vsem navedenem gre za eklatantno kršenje zakonodaje in tako neobičajno prakso, da je upravičeno moč sklepati, da ministrica Bratušek deluje v interesu določenih lobijev, predsednik vlade pa ali o tem ni korektno seznanjen ali pa to celo dopušča.«

Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

“Alenka Bratušek se od nastopa mandata izogiba srečanju z nami, ki si prizadevamo za zaščito Mure. Z argumenti za zaščito Mure se ni želela seznaniti, po drugi strani pa nas v videu (z dne 23. 3. 2019) na družbenem omrežju blati, da zavajamo in lažemo, hkrati je tudi blokirala podpornike zaščite Mure, ki so jo pozivali k utemeljitvi njenih stališč. Poleg nesprejemljivega odnosa do državljanov, pa je ministrica pokazala tudi nestrokovnost. Po vseh študijah, ki dokazujejo škodljivost gradnje hidroelektrarn, v videu enostransko zagovarja, da gre za najčistejšo energijo. Prof. dr. Mihael J. Toman, strokovnjak za ekosisteme celinskih voda, je njeno izjavo pred kratkim v medijih označil kot skregano z najbolj osnovno logiko in pojasnil, da pregrajevanje rek nikjer na svetu ni strokovno vprašanje, pač pa zgolj politično vprašanje. Ker ne spoštuje niti političnih dogovorov, to je zaveze iz koalicijske pogodbe, da vlada na Muri ne bo gradila hidroelektrarn, premieru Šarcu predlagamo, da Alenko Bratušek razreši z ministrske funkcije.”

Dr. Sonja Bezjak, Muzej norosti, Trate

V kampanji Rešimo Muro bomo od izvoljenih predstavnikov še naprej zahtevali, da izpolnjujejo zakonsko določene roke in zakonodajne postopke, da upoštevajo stroko s področja varovanja narave in zahteve prebivalcev ter da se Muro zaščiti za vedno.  Trenutno stanje in obnašanje ministrov in vlade, katerih plača prihaja iz davkoplačevalskega denarja (pa čeprav očitno to pogosto pozabljajo), pa označujemo  preprosto za nesprejemljivo.