»RECIMO, DA TO [HE NA MURI] NI NAŠA PRIORITETA V DOKUMENTU«

Ljubljana, 20.6.2019 – V Državnem svetu se je včeraj odvijal posvet o dolgoročni podnebni strategiji za Slovenijo Podnebna nevtralnost – od vprašanja “ali” k vprašanju “kako”. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki iz Bruslja, ki jim je bilo jasno predano sporočilo, da hidroelektrarne na Muri niso sprejemljive.

Zveza društev Moja Mura, Državni svet RS, © by Urška Mauko Tuš
Skupaj za reke!Zveza društev Moja Mura, Divja Sava za vedno!, #ZASavo, © by Andreja Slameršek


»Recimo, da to [HE na Muri] ni naša prioriteta v dokumentu«

Stane Merše, Inštitut Jožef Stefan

Tako je predstavnik Inštituta Jožef Stefan g. Stane Merše odgovoril predstavnikom civilne iniciative Zveze društev Moja Mura in nevladnim organizacijam združenim v kampanjio Rešimo Muro!, ki se borijo za ohranitev Mure, na včerajšnjem posvetu o dolgoročni podnebni strategiji za Slovenijo v dvorani Državnega sveta (seznam udeležencev je na povezavi). Govoril je o strateškem dokumentu Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN), ki bo določil cilje, politike in ukrepe do leta 2030 (s pogledom do 2040) na področju razogličenja – tudi obnovljivih virov energije (OVE) in še štirih razsežnostih energetske unije (več o NEPN). Pripravo dokumenta vodi konzorcij institucij pod vodstvom Instituta Jožef Stefan, vključeval pa bo tudi nove načrtovane energetske objekte, ki bodo zgrajeni.

Od leve proti desni: Fabien Ramos, Evropska komisija, Stane Merše in Katarina Trstenjak, Inštitut Jožef Stefan, Erica Hope, European Climate Foundation., © by Andreja Slameršek

Predsednica DPRS Andreja Slameršek je na posvetu opozorila, da je v Sloveniji s hidroenergetskimi jezovi pozidanih že več kot 50 % vodotokov. Slamerškova je Meršetu zastavila vprašanje: »Kakšno je stališče organizacij pri pripravi NEPN glede hidroelektrarn?«, namreč DPRS je poslal pripombe na osnutek NEPN, vendar do danes ni prejel odgovora glede podanih pripomb. Merše je odgovoril, da še teh pripomb ni videl. Nevladne organizacije upajo, da pripombe ne bodo spregledane, kot do sedaj pri pripravi vseh strateški energetskih dokumentov.

NEPN mora Slovenija pripraviti do konca leta; prvi osnutek, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, pa je bil v neodvisni primerjalni analizi  Planning for Net Zero: Assessing the draft National Energy and Climate Plans pripoznan kot najslabše pripravljen  med 28 nacionalnimi osnutki NEPN, dobil je le 3,2 točki od 100 (več o tem). Stališče Evropske komisije do osnutka je tukaj.

V kampanji rešimo Muro! opozarjamo in bomo vztrajali pri stališču, da mora NEPN v celoti upoštevati zavezo aktualne vlade, da HE na Muri ne bo. Tako skušamo razumeti tudi v naslovu povzeto napoved.

Na dogodku sta bila tudi predstavnika iz Bruslja, Fabian Ramos, Evropska komisija in Erica Hope, European Climate Fundation. Nevladniki so opozorili na okoljske težave, ki jih povzročajo hidroelektrarne, med drugim tudi težave s pitno vodo. Predsednik Zveze društev Moja Mura Samo Tuš je  povedal, da pridobivanje energije ne more imeti prednost pred zagotavljanjem pitne vode. »Vsekakor pa bo potrebno pri doseganju smelo zastavljenih ciljev poslušati predvsem mlade. Naša generacija je mačehovsko ravnala z naravo na njihov račun. Od politikov moramo zahtevati, da spoštujejo zaključke in  smernice relevantnih  strokovnjakov, ki opozarjajo na nevarnosti neodgovornega poseganja v naravo. Pri tem morajo imeti pomembno besedo nevladne organizacije. Nikakor se ne sme pripetiti, da bi se tem jemalo pravico soodločanja, kot je pred kratkim namignil v parlamentu predsednik slovenske vlade.«  

Posvet o dolgoročni podnebni strategiji, Državni svet RS, 20. junij 2019, © by Andreja Slameršek

Omenimo še, da se v zadnjem času v družbi – zlasti s strani dela politike, dela medijev in tudi lobijev v energetiki, širi nestrpnost, usmerjena proti nevladnim organizacijam, ki delujejo na področju okoljevastva oz. kar nevladnim organizacijam na splošno. Nevladne organizacije imajo zelo pomembno vlogo, saj so pogosto edini braniki našega skupnega okolja in dobrobiti ljudi, živali, narave. To je v več primerih potrdilo tudi sodišče, ki je na podlagi sproženih postopkov, ugotovilo nezakonito delovanje državnih služb, denimo ARSA. Kljub napadom bomo vztrajali pri svojem poslanstvu, varovanju narave in zdravega življenjskega okolja.