SAMO TUŠ, ZVEZA DRUŠTEV MOJA MURA: “PITNA VODA V USTAVI JE NAVADNA KRILARICA”

Dnevnik, 31.05.2021 – Časopis Dnevnik je v rubriki Obrazi nevladnikov predstavil Sama Tuša iz Zveze društev Moja Mura. Nekaj izsekov iz teksta:

»’Hidroelektrarne so zelena energija!’ pravijo. ‘Obnovljiva energija!’ Ja, to drži za mline na reki, ker uporabljajo kinetično, ne potencialne energije. Strokovna skupina pod vodstvom Tineta Mlinariča je pred leti naredila študijo, ki je pokazala, da bi s postavitvijo stotih mlinov na reki Muri imeli dovolj električne energije za vse okoliške vasi. To bi bila evropska senzacija! Pa jih nihče ni vzel resno. Zakaj? Ker se ljudje ne zavedajo, kam gre ta svet. Ne zavedajo se, da je največje bogastvo Slovenije njena majhnost, raznolikost, predvsem pa narava. Dokler bo minister za okolje govoril, da se napredek kaže v izgradnji industrijskih obratov, ki so širšega družbenega pomena, pa čeprav na škodo naravnega okolja, se Sloveniji ne piše dobro,« je odločen Samo Tuš, ki se za Muro brez hidroelektrarn bori že več desetletij, od leta 2018 tudi kot predsednik Zveze društev Moja Mura.

Prav avstrijske hidroelektrarne so vzrok za katastrofalno stanje reke Mure, pravi Samo Tuš. »Reka nosi prod, a zaradi jezov tega proda ni več. Po meddržavnem dogovoru bi morali Avstrijci v Muro vračati na milijone kubikov gramoza, pa jih ne. Dno reke se zato poglablja, to pa ima uničujoče posledice. Poplavni gozd se začenja sušiti; s poglabljanjem reke smo pri avstrijski meji prišli že do laporja. Dve podzemni vodi imamo: tisto podtalnico, ki jo pijemo, in zgornjo vodo, ki jo črpajo za naša polja. Če bo Mura predrla mejo, bo onesnažena vsa podtalna voda v Pomurju!« Za takšno stanje je krivo tudi slovensko pogajanje z Avstrijci, meni Tuš. »Slovenci v meddržavni komisiji Avstrije in Slovenije za reko Muro popuščajo Avstrijcem in preprosto ne ščitijo slovenskih interesov. Avstrijci po Muri spuščajo 30, 40 let stare usedline! Vse pristanejo pri nas na Balkanu.« Ob tem spomni na poplave Drave leta 2012, v katerih je na dravskem porečju v Sloveniji nastalo za okrog sto milijonov evrov škode. »Še danes odstranjujejo kontaminirano zemljo. Če bi naši drugače postopali, bi bil avstrijski upravljalec hidroelektrarn že davno obsojen.«

Žalosti ga, da država (pre)pogosto prezre argumente civilne družbe in strokovnjakov, oprte na temeljite raziskave. »Še sami so izračunali, da je gradnja hidroelektrarne Hrastje-Mota nesmiselna in škodljiva, pa jih to ne ustavi. Pol odstotka celotne slovenske proizvodnje elektrike bi nabrusili in to je za njih ekonomsko upravičeno. Ekonomsko upravičeno je samo za gradbenika, ki bo vozil šoder.« A Samo Tuš ne izgublja volje. »Oblast, ki hoče s političnim repom mahati po civilni družbi, naj se ‘skulira’, če ne, jo bomo prijeli za vrat. V prenesenem pomenu, seveda!« hudomušno doda.

Celoten prispevek: Obrazi nevladnikov: Samo Tuš, Zveza društev Moja Mura – Pitna voda v ustavi je navadna krilatica