PROTESTNO VESLANJE 1. MAJA: NE BOMO DOPUSTILI, DA REKE UNIČITA KAPITAL IN DIKTATURA!

Mura, 1.5.2020 – Po sprejetju absurdnega novega “korona zakona”  (ZIUZEOP-A), ki daje pod pretvezo virusa investitorjem in gradbincem prednost pred ščitenjem okolja in narave, smo se v bran rekam, naravi, zdravi pameti in svobodi postavili s protestnim veslanjem na 11 slovenskih rekah – tudi na Muri!

Novi zakon v 42. členu onemogoča nevladne in ostale organizacije, ki delujejo v javnem interesu varovanja okolja ter ohranjanja narave in kulturne dediščine, ter s tem na široko odpira vrata investitorjem, ki v okolje postavljajo škodljive gradbene posege pod pretvezo boja proti virusu. Tako omejevanje je v demokratični družbi nedopustno! Gre namreč za skrajševanje postopkov umešanja gradenj v prostor na račun varstva okolja in ohranjanja narave (brez pravnomočnosti gradbenih dovoljenj, brez možnosti negativnih mnenj mnenjedajalcev…) ter postavljanje nemogočih standardov za okoljske organizacije, ki lahko sodelujejo v postopkih kot stranski udeleženci.

Ne bomo dopustili, da nam vladata kapital in diktatura! Tole je bilo šele ogrevanje!

Seznam rek, na katerih je potekalo protestno veslanje: Sava Bohinjka, Sava Dolinka, Sava, Ljubljanica, Savinja, Krka, Soča, Idrijca, Drava, Mura in Kolpa. Nekaj foto utrinkov iz Mure.

Sonja Bezjak, Muzej norosti Trate, in Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura
Boris Bezjak, borec za Muro!